2010-02-18

2010 Türkiye Ekonomik Beklentileri

Türkiye'deki başlıca ekonomik ve politik eğilimler

2010 için geç kalmış olsa da genel bir ekonomik öngörü yazısı diyebiliriz. Tam anlamıyla bir derleme oldu. Bulunsun istedim günlüğümde. Yıl sonu bir bakarız ne olmuş diye hem. Hem yine şu ara yazamıyorken bir şeyler eklemek iyi gelecektir.

Büyüme


2010 yılı programına göre Türkiye'nin GSYH'nın %3,50 büyümesi hedefleniyor. Dış ticaretimizin yoğun olduğu Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin de büyüyecek olmasından dolayı Türkiye'nin bu orandan daha da fazla büyüyebilmesi mümkün gözüküyor. 2010 yılı içerisinde tüketim harcamalarının artma eğilimi içerisinde olacağı öngörülüyor. Ayrıca IMF'den sağlanacak kredi de söz konusu büyüme hedefine pozitif etki edebilir.

Para politikası ve Enflasyon


Eğer IMF ile anlaşma sağlanırsa TL'nin yabancı para birimleri karşısında değer kazanacağı beklentisi mevcut. 2010 yılı için TCMB enflasyon hedefini % 6,90(1 kere revize edilmiş hali) olarak belirledi. 2010 yılı için enflasyon beklentisinin yukarı yönde olacağı şeklinde değerlendirilebilir. İşlenmemiş gıda fiyatlarının bu dönemde enflasyon ortalamasının üzerinde seyretmesi bekleniyor. Faiz oranlarının ise bir artış göstermeyerek yatay seviyede seyretmesi bekleniyor.

Ödemeler dengesi, dış ticaret ve cari denge eğilimleri


2009 yılı verilerine göre cari açık 13,8 milyar Dolar. Beklenenden daha yüksek(beklentiye göre %25 daha yüksek) bir cari açık ortaya çıkması tahminlerin üzerinde yatırım ve tüketim harcamalarının yapıldığının göstergesidir. Bu da ekonomik büyümeye işaret olarak görülüyor. Cari açığa paralel bir ithalat ihracat dengesi var. TL'nin aşırı değerli hale gelmemesi halinde bu dengenin korunması öngörüsünün olduğu söylenebilir.

Mali politikalar ve dengeler


2009 yılı itibariyle bütçe gelirlerinde beklenenden iyi bir performans gösterilmesi 2010 yılı gelirlerinin de en azından planlanan ölçüde sağlanacağını gösteriyor. 2010'a girerken yapılan vergi artışları ile bütçenin gelir tarafı rahatlamış gözüküyor. Gelir tarafındaki hedefin üstüne çıkılması durumunda bütçe açığının düşük tutulması ya da planlanan harcamaların biraz üzerine çıkılması konusunda tercihi yıl içerisinde hükümet şartlar dahilinde uygulayacaktır.

Özelleştirmeler ve doğrudan yabancı yatırım


Temel hedef olarak 2010 yılı içerisinde kamunun elektrik dağıtımı ve şeker üretiminden tamamen çekilmesi bekleniyor. Ayrıca telekomünikasyon ve liman işletmeciliği sektörlerindeki kamu payının en aza indirilmesi hedefleniyor. Geçen yıldan (3,80 milyar Dolar) sarkan gelirlerle birlikte yıl sonu için hedeflenen gelir 6,50 milyar Dolar. Hedeflenen gelir için Türk Telekom'daki kamu payının azaltılması ve Ziraat Bankası'nın halka arzının gerçekleştirilmesi gerekli gözüküyor. Global krizin hafiflemesi ile beraber doğrudan yabancı yatırım girişinin 2009 yılına(5,70 milyar Dolar) göre daha fazla olması bekleniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder