2010-03-01

Tivibu İncelemesi

tivibu.com.tr



TTnet'in yeni hizmeti test sürecini tamamlayarak hizmete girdi. Tivibu sadece TTnet abonelerine bilgisayarları başından toplam 61 yerli ve yabancı televizyon kanalını izleme olanağı veren bir IPTV olma adayı web tv servisi. Şu an için yıl sonuna kadar ayda sadece 1TL'ye bu servisi kullanma imkanına sahip olabiliyorsunuz. Ben de servise abone oldum ve edindiğim ilk izlenimleri ve servis ile ilgili elde ettiğim çeşitli notları sizler ile bu yazımda paylaşacağım. İncelemeye geçmeden önce çok kısaca belirtmek isterim ki sunulan hizmet Türkiye şartları için gerçekten devrim niteliğinde ve alışkanlıklarımızı değiştirecek cinsten duruyor.

Abone olmak (şu an için teoride) çok kolay. Tivibu.com.tr üzerinden TTnet ADSL kullanıcı adınız ve şifreniz ile birkaç adımda olabiliyorsunuz. Bu arada teknik bir sorunları olsa gerek ki servise şu anda abone olmak gerçekten çok güç. Sürekli hata veriyor ve sonuç alamıyorsunuz. Biraz uğraşmanız gerekebilir. Size bir diğer seçenek olan TTnet online işlem merkezi üzerinden ya da müşteri hizmetleri üzerinden abone olmanızı öneriyorum.


Tivibu TV Player


Abone olup Tivibu TV Player'ı indirip kurduktan sonra karşınıza gelen ilk ekran bu olacak. Abonelik işlemleri sırasında edindiğimiz şifremiz ve kullanıcı adımızı girdiğimiz anda program başlayacak. Yazılımın tabanını MicroSoft Silverlight oluşturuyor. Dolayısıyla bilgisayarınızda bu yazılımın kurulu olması gerekiyor. Meraklanmayın, kurulu değilse zaten Tivibu size kurulum için yardımcı olacak.


ipucu


Farklılık aldığım ekran görüntülerinden de dikkatinizi çekmiş olabilir. Sizde mevcut uygulamada görüntü kirliliğine sebebiyet veren TTnet servislerine dair reklamlar var olabilir. Servisin yazılımının arayüzünde yer alan TTnet reklamlarından kurtulmak istiyorsanız linkteki bu dosyayı indirip .rar arşivini açtığınız zaman çıkan dosyayı 'C:\Program Files\TTNET\Tivibu TV Player\themes' klasörü içindeki yine aynı isimli "standart.dll" dosyası ile değiştirin. Artık daha temiz bir arayüz ile karşı karşıyasınız. Bu işlem yasal mıdır değil midir bilmiyorum ancak işe yarıyor.


İlk anda karışık gibi gelen ama aslında alıştıktan sonra hiç de öyle olmayan bir menü ile karşı karşıyasınız. Silverlight uygulamasına has yöntemlerle oluşturulmuş menüler gerçekten oldukça hızlı işliyor. İşte kanal listesine ait bir görüntü.



TTNet yayıncı kuruluşlarla uzun görüşmeler sonucunda içerik yönünden şu aşamada gerçekten yeterli diyebileceğimiz bir kanal listesi yaratmış. Özellikle Turksat uydusunda mevcut olmayan National Geo. [Türkçe] gibi bir kanal dikkat çekici. Yabancı kanal içeriği fazla olmasa da yine de yeterli olarak değerlendirilebilir. Servisin abonelik ücreti düşünüldüğünde telif hakkı yönünden kanallara bir şey ödenmeyeceği düşünülebilir. Diğer platformlar kanallardan para talep ettiğine göre burada da benzer durumlar var olabilir.



Gelelim tekrar Tivibu Tv Player'a. Güzel bir özellik de birden fazla kanalı aynı anda izleyebilmeniz. İstediğiniz bir kanalı ufak bir çerçevede diğer görüntünün üstünde izleme imkanınız var. Çoklu ekran seçeneği ile de kanalları 4'er 4'er izleyebiliyorsunuz. Kanallar arası geçiş gerçekten bir iptv uygulaması için yeterli hızda. Fikir vermesi yönünden söylemek gerekirse, kanalları ağır değiştiren bir uydu alıcısı gibi düşünebilirsiniz.



İlk akla gelen konuya gelelim. Gerçekten yayınlarda bir donma yok. Stabil şekilde hiç takılmadan, donmadan izleyebiliyorsunuz. Görüntü kalitesi de oldukça yeterli. Tatminkar düzeydeki çözünürlük ile tam ekran olarak da rahatça izleyebilirsiniz. Teknik ayrıntılara fazla girmiyorum zaten  bu konuda çok önemli bir yatırım yapıldığı aşikar.


Bu anlattıklarım bildiğimiz televizyon yayınları ile ilgili fakat Tivibu'yu bildiğimiz televizyonlardan farklı kılan şu ki yayını izlerken durdurabiliyor daha sonra kaldığı yerden devam edebiliyorsunuz. Servisin adı Durdur İzle. Bunu Digiturk'ün HD kutuları ya da kayıt yapan kendi uydu alıcınız ile de yapabilirsiniz tabii ama bu fiyata değil.



Bir diğer güzel özellik ise "Plus" kategorisindeki abonelere sunulan (30 Nisan'a kadar promosyon olarak herkese açık) Video izle ve Tekrar izle özellikleri. Geçen bir haftalık dönemde Tivibu'da yer alan kanallardaki popüler program ve dizileri kaçıranlar için tekrar izleme fırsatı var. Ayrıca oldukça geniş sayılabilecek çeşitli video içeriği de mevcut. Bir diğer seçenek ise Kirala İzle seçeneği ile en yeni yapımları uygun fiyata izleyebilirsiniz.


Şu aşamada ilk göze çarpan eksilerden biri program arayüzünün daha temiz olması gerektiği. Günlük kullanımda gerçekten ekran çok fazla yer kaplıyor. Özellikle netbooklar için hiç uygun değil. Ekranın boyutu da ayarlanamıyor. Uzaktan kumanda ile uyum ve geliştirilmiş favori kanal listeleri de beklentilerimiz arasında diyelim.


ipucu


Her zaman üstte özelliği reklamları sildiğiniz zaman pek sağlıklı çalışmayabilir. Bunun için benim çok sıklıkla kullandığım bir üstte tutma programını size öneriyorum. Tamamen ücretsiz ve güvenilir bu programı DeskPins'i buradan indirebilirsiniz.


Sonuç olarak Tivibu benden fazlasıyla geçer not aldı. Herkese tavsiye ederim. Odanızda fazladan yer kaplayan televizyonlara karşı birebir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder